Lejlighedsbygning med hvid facade mod blå skumringshimmel

HSB Living Lab tester Orbital Shower

HSB Living Lab er præcis, hvad det lyder som – et levende laboratorium. Det drejer sig om at udvikle og teste innovationer til fremtidens boliger på stedet i et virkeligt miljø. I det seneste halve år har der været et spændende projekt i gang i samarbejde med Orbital.

Bolaget har fått stor uppmärksamhet för sin första produkt – världens första cirkulära dusch som möjliggör betydande besparingar av vatten och energi - och har ökat sin omsättning med 100% för tredje året i rad.

HSB Living Lab tester Orbital Shower

Apr 21, 2022

HSB Living Lab er præcis, hvad det lyder som – et levende laboratorium. Det drejer sig om at udvikle og teste innovationer til fremtidens boliger på stedet i et virkeligt miljø. I det seneste halve år har der været et spændende projekt i gang i samarbejde med Orbital.

Orbital Shower Retrofit er blevet installeret i tre forskellige boliger i HSB Living Lab. Dels i en almindelig familielejlighed og dels i to studieboliger.

Et levende laboratorium

Helt konkret er det en bygning på Chalmers Campus Johanneberg i Göteborg, hvor de tre øverste etager indeholder 29 lejligheder til forskere og studerende, og stueetagen indeholder lokaler til samarbejde. Der bor ca. 40 personer i lejlighederne, både i mere traditionelle lejligheder og i studieboliger med fællesarealer, hvor der forskes i deleøkonomi og i, hvordan man bedst udnytter fællesarealerne.

Living Lab tester både tekniske og arkitektoniske opfindelser, der kan give øget viden om, hvordan vi skal bygge fremtidens boliger. Meget  af det handler om langsigtet bæredygtighed – hvordan vi kan spare ressourcer  og energi ved at finde nye løsninger på hverdagsopgaver som vask, madlavning og daglig hygiejne. Men naturligvis også, hvordan selve udformningen af vores  hjem kan optimeres med henblik på bedre bæredygtighed.

Orbital Shower testes af beboerne

I det seneste halve år har der også været et spændende projekt i gang i samarbejde med os hos Orbital. Orbital Shower Retrofit er blevet installeret i tre forskellige boliger i HSB Living Lab, dels i en almindelig familielejlighed, dels i to studieboliger.

Fordi Orbital Shower renser og recirkulerer vandet, kan brugerne bade så længe de vil uden at ødsle med vandet og samtidig sænke energiforbruget. For Orbital har det altid været centralt ikke at gå på kompromis med komforten, når man vil være med til at spare på vandet. Virksomhedens grundlægger Mehrdad Mahdjoubi er overbevist om, at der er behov for en løsning, der ikke føles som et offer for brugeren, for at skabe adfærdsændringer på miljøområdet.

Orbital Shower Retrofit med hvidt brusehoved og glasvæg

Værdifulde indsigter og tilbagemeldinger

Mikkel Garde er industriel designer hos Orbital. Han har været dybt involveret i projektet og ser det som en stor fordel at kunne teste Orbital Shower hos beboerne i HSB Living Lab.

– Vi arbejder hele tiden på at forbedre brugeroplevelsen af vores produkter, og dette er en fantastisk platform for feedback fra engagerede og interesserede studerende. Det har givet os værdifuld indsigt i, hvordan vi kan videreudvikle både teknologien og måden, hvorpå brugerne kan få den bedst mulige oplevelse, samtidig med at de sparer vand og elektricitet, fortæller Mikkel.

Tilbagemeldingerne fra dem, der har testet Orbital Shower i denne periode, illustreres godt af en af de studerende i bygningen, Zigge Sommar, som i starten var lidt bekymret for, om en vandbesparende bruser virkelig ville fungere lige så godt som en konventionel bruser og få en til at føle sig lige så ren efter brusebadet. Men efter at have brugt den i et stykke tid indså han, at han nu foretrækker Orbital Shower frem for en almindelig, traditionel bruser.

Besparelser på op til 80-90 procent

I løbet af projektet er der blevet indsamlet store mængder data om, hvordan Orbital Shower fungerer i de forskellige lejligheder under virkelige forhold med beboernes forskellige badevaner.

Som altid afhænger besparelserne af, hvor ofte og hvor længe man tager brusebad. Dataene fra HSB Living Lab viser, at Orbital Shower har givet gode besparelser. Sammenlignet med en traditionelt bruser er der opnået besparelser på 80-90 procent mindre forbrug af varmt vand og 60-70 procent besparelser på el- og varmeenergi.

– Det her er meget gode resultater, og vi har samtidig fået rigtig gode kvalitative tilbagemeldinger fra denne testperiode. Vi tager det med videre i vores udviklingsproces og ser frem til et fortsat samarbejde med HSB om fremtidige projekter, siger Mikkel Garde.
“Vi är väldigt glada att ledande fastighetsägare och utvecklare ser så tydliga fördelar med vår teknologi, att de väljer att inte bara köpa våra produkter utan även investera i bolaget. Med ökande vattenbrist globalt och energipriser som rusar finns ett uppenbart momentum för Orbital och våra lösningar för att spara vatten och energi utan att kompromissa med komforten. Denna investering ger oss möjlighet att skala upp kommersiellt och öka takten i att få världen att använda vatten smartare”

Mehrdad Mahdjoubi, grundare och VD

Hälften av energiförbrukningen i ett normalhushåll går åt till att värma vatten för dusch och bad. I en traditionell dusch värms vattnet för att användas en enda gång innan det spolas ut i avloppet. Orbital Shower är världens första cirkulära dusch. Den renar och återcirkulerar vattnet i realtid med en mer exakt styrning av vattentryck och temperatur. Detta kan spara upp till 90% av vattnet och upp till 80% av energin jämfört med en traditionell dusch.

Orbital Shower är en revolutionerande lösning som finns tillgänglig för kunder redan idag och är den första i raden av produkter från Orbital Systems.

ABG Sundal Collier har agerat finansiell rådgivare åt ORBITAL SYSTEMS INC.i investeringsrundan.

Information og pressehenvendelser

Apr 21, 2022

Del denne artikel
Ved at klikke på "Acceptér" accepterer du lagring af cookies på din enhed for at forbedre hjemmesidens navigation, analysere brugen af hjemmesiden og hjælpe med vores marketingindsats. Se vores privatlivspolitik for mere information.