Ponton ved en tåget sø

Klimapositivt gårdhotel sparer vand

Tænk duftende skove, blanke små søer og klassiske røde huse – vi befinder os midt i den smålandske idyl. Her kan du få en helt igennem klimapositiv oplevelse i Ödevata, lige i nærheden af Emmaboda.

Bolaget har fått stor uppmärksamhet för sin första produkt – världens första cirkulära dusch som möjliggör betydande besparingar av vatten och energi - och har ökat sin omsättning med 100% för tredje året i rad.

Klimapositivt gårdhotel sparer vand

Feb 17, 2022

Tænk duftende skove, blanke små søer og klassiske røde huse – vi befinder os midt i den smålandske idyl. Her kan du få en helt igennem klimapositiv oplevelse i Ödevata, lige i nærheden af Emmaboda.

Ödevata Gårdshotell och FiskeKamp er pioner inden for bæredygtig livsstil og turisme og udvikler konstant deres klimapositive koncept.

Tre nye ferielejligheder får Orbital Shower

Det seneste projekt er en omfattende renovering af en faldefærdig gammel længe, som gradvist bliver omdannet til ferielejligheder for naturelskende familier. Og det er i præcis disse lejligheder, at man har valgt at installere Orbital Shower.

Malin og Magnus Axelsson er ildsjælene bag projektet, et par, der brænder for omstilling. For 16 år siden fik de chancen for at købe et dengang fuldstændig forfaldent område bestående af en række ejendomme, der i bund og grund var tomme skaller. Siden da er gårdhotellet trin for trin blevet bygget op fra bunden med fuldt fokus på at skabe smukke boliger af virkelig høj kvalitet. Ödevata Gårdshotell stræber efter at blive den mest bæredygtige turistfacilitet i Sverige, hvis ikke i hele verden. Ikke kun for oplevelsens skyld, men for at inspirere andre til også at træffe bedre valg.

Rødt hus med en trappe foran og et skilt med Ödevata

Ödevata Gårdshotell er i dag et flyvefærdigt turistcenter, men samtidig er det hjem og et reelt livsprojekt for værtsfamilien. Gården har også et lille dyrehold og en hel del afgrøder.

Oprindeligt var der tre store og mere eller mindre forfaldne bygninger på Ödevata. Den ene længe er blevet omdannet til et orangeri, og en anden længe er blevet ombygget til det, der nu er familiens klimasmarte hjem. Den tredje er "Axelssons grønne længe", som nu er ved at blive omdannet til ferielejligheder i ægte genbrugsånd.

Nye ferielejligheder med Orbital Shower

Axelssons grønne længe bliver det andet beboelseshus på Ödevata Gårdshotell. Det kommer til at indeholde tre familielejligheder på ca. 50 m² hver. Alle lejlighederne får to soveværelser med eget badeværelse, og det er selvfølgelig der, at Orbital Shower kommer ind i billedet.

- Orbital Systems' brusebade er, hvad vi anser som det allermest bæredygtige og innovative produkt til at spare vand og energi lige nu på markedet for boliger. Det vil vi gerne være med til at vise og sprede videre, siger Malin Axelsson.

Axelssons grønne længe er en gammel kasernebygning, der husede indsatte i datidens anstalter inden for kriminalforsorgen indtil 1997. Huset har ikke været anvendt siden da og stod og så trist ud. Et perfekt sted for Axelsson-parret at gå i gang med et ægte genbrugsprojekt. De bevarer selve bygningen, men starter ellers helt forfra – bygger om, skifter ud og gør det miljøvenligt.

– Det er en satsning, som vi ikke havde turdet foretage for nogle år siden. Men nu ved vi, at vores gæster vil kunne forstå det, fordi de har fulgt os i mange år. Vi vælger nu helt andre materialer og byggetekniker, end vi gjorde ved vores tidligste byggeprojekter. Vi ønsker at sætte miljøet højest, og vi ved, at markedet er modent til et anderledes og unikt sted at bo, fortæller Malin og Magnus.

Soveværelse med to senge, to sengeborde og vindue med gardin

Hvad definerer så et genbrugshus?

Magnus og Malin forklarer, hvordan de tænker:

• Vi renoverer en eksisterende bygning.
• Vi bruger så lidt nye materialer som muligt. Magnus køber materialerne i genbrugsbutikker, forretninger med varer til vedligeholdelse af ældre huse samt second hand.
• Hvis vi bliver nødt til at købe nyt, skal det være bæredygtigt og/eller lokalt.
• Vi genbruger materialer, der allerede findes på gården og i vores omgivelser.
• Huset bliver bygget til at kunne holde i mange årtier.
• Energiforbruget skal være så lavt som muligt.

Biokul er centralt i Ödevatas koncept

Der sættes hele tiden nye, spændende miljøprojekter i gang på Ödevata-gården – og centralt i mange af projekterne er biokul. Biokul kan fungere både som jordforbedringsmiddel, filter til afløbs- og vandrensning og dyrefodertilskud samt til at sænke kuldioxidniveauer og redde byens træer og også som fodboldbaneunderlag. På Ödevata har man blandt andet grønne tage dyrket i biokul og vandrensning af akvaponik ved hjælp af biokul. Det bruges også som fodertilskud og strøelse til høns, til at binde næring i kompostbeholdere og som jordforbedring i dyrket jord.

Hvid bruser med hvide fliser og glaslåger

Fremtidens orangeri med avl og dyrkning via akvaponik

Endnu et spændende udviklingsprojekt er det, man kalder for ”Fremtidens orangeri”. Det er et stort glashus med såkaldt avl og dyrkning via akvaponik. Akvaponik er et bæredygtigt fødevareproduktionssystem, der kombinerer avl og dyrkning af fisk og planter. Her bruges biokullet som filtersystem til fiskeavl, og man dyrker samtidig planter direkte i det næringsrige biokul. Efter en hel del eksperimenter er de nu lykkedes med at dyrke både passionsfrugter, bananer og masser af tomater.

“Vi är väldigt glada att ledande fastighetsägare och utvecklare ser så tydliga fördelar med vår teknologi, att de väljer att inte bara köpa våra produkter utan även investera i bolaget. Med ökande vattenbrist globalt och energipriser som rusar finns ett uppenbart momentum för Orbital och våra lösningar för att spara vatten och energi utan att kompromissa med komforten. Denna investering ger oss möjlighet att skala upp kommersiellt och öka takten i att få världen att använda vatten smartare”

Mehrdad Mahdjoubi, grundare och VD

Hälften av energiförbrukningen i ett normalhushåll går åt till att värma vatten för dusch och bad. I en traditionell dusch värms vattnet för att användas en enda gång innan det spolas ut i avloppet. Orbital Shower är världens första cirkulära dusch. Den renar och återcirkulerar vattnet i realtid med en mer exakt styrning av vattentryck och temperatur. Detta kan spara upp till 90% av vattnet och upp till 80% av energin jämfört med en traditionell dusch.

Orbital Shower är en revolutionerande lösning som finns tillgänglig för kunder redan idag och är den första i raden av produkter från Orbital Systems.

ABG Sundal Collier har agerat finansiell rådgivare åt ORBITAL SYSTEMS INC.i investeringsrundan.

Information og pressehenvendelser

Feb 17, 2022

Del denne artikel
Ved at klikke på "Acceptér" accepterer du lagring af cookies på din enhed for at forbedre hjemmesidens navigation, analysere brugen af hjemmesiden og hjælpe med vores marketingindsats. Se vores privatlivspolitik for mere information.